Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-09@15:20:32 GMT

نشانه‌گذاری‌ های غدیر

تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۴۱۵۶۷

نشانه‌گذاری‌ های غدیر

غدیرخم دارای چنان ظرفیت عظیمی است که صاحبان اندیشه در هر حوزه علمی می‌توانند از زاویه نگاه خود به آن بنگرند.

عالمان علوم اسلامی هرکدام به فراخور علمی که در آن مهارت دارند، از زاویه نگاه خود به غدیرخم می‌نگرند.

عارفان به‌گونه‌ای غدیرخم را می‌بینند، متکلمان به گونه‌ای دیگر، محدثان راهی دیگر را در پیش می‌گیرند، دانشمندان علوم انسانی دیگر نیز هر یک از منظر و با عینک خود به واقعه غدیر نگاه می‌کنند، جامعه‌شناس با نگاه جامعه‌شناسی، دانشمندان علم سیاست و دیگران نیز از طریق ویژه‌ای این رویداد را مورد مطالعه قرار می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



من نیز مانند هر نویسنده و پژوهشگر علوم دینی با نگاهی ترکیبی از علوم الاهیاتی مانند حدیث، کلام و علوم دیگر به غدیرخم نگاه می‌کنم.

از دریچه هر یک از این علوم یا نگاه مجموعه علوم دینی برای من جذابیت دارد و گاه مرا به بهتر و بیشتر اندیشیدن وامی‌دارد، اما آنچه بیشتر مرا به سوی خود جذب می‌کند، چگونگی استفاده پیامبر اکرم(ص) از مجموعه حرکات هنرمندانه و هوشمندانه است که در تصویرسازی بهتر از رویداد آن روز بسیار نقش‌آفرین بوده است.

آن‌گونه که گزارشگران و حدیث‌نگاران این واقعه را ثبت و ضبط کرده‌اند، می‌بینیم پیامبر برای نشان دادن اهمیت این رویداد، هم برای مردم زمان خود و هم برای کسانی که در آینده گزارش این رویداد را می‌خوانند و می‌شنوند، دست به انجام ابتکارات زیبایی زده است.

مانند این‌که مکانی خاص را برای اطلاع‌رسانی برگزیده که امروزه هم آن رویداد با نام این مکان شناخته می‌شود.

برکه‌ای با نام خم با درختانی چند، در بیابان، در میانه راه مکه به مدینه. اگر پیامبر(ص) از این هنر استفاده نمی‌کرد چه بسا شهرت این رویداد با نام این مکان، کمتر زبانزد مردم قرار می‌گرفت.

یا این‌که پیامبر برای تشکیل اجتماع خاص، از اجتماع متعدد در مراسم حج استفاده نکرد. بلکه در میانه راه حاجیان مکانی را برگزید، سپس رفتگان در راه‌ها را از طریق پیغام بازگرداند.

ایشان می‌توانست از رفتگان صرف‌نظر کند و فقط برای حاضران و کسانی که به آنها می‌پیوندند، سخنرانی و پیام خدا را ابلاغ کند، اما مشاهده می‌کنیم خوانندگان و شنوندگان گزارش غدیر، همواره از خود می‌پرسند این چه رویداد مهمی بود که پیامبر برای بیان آن، افراد رفته در راه‌ها را نیز بازگرداند؟ قرار گرفتن پیامبر(ص) بر بلندی نیز نکته‌ای قابل توجه است.

از آنجا که در موقعیت آبگیر (محل جمع شدن آب باران) بلندی طبیعی وجود نداشت، پیامبر به همراهان آموخت با بار و بنه و جهاز شتران، بلندایی مصنوعی بسازند که پیامبر(ص) بر فراز آن رفته و با مردم سخن گوید. جلوه تصویری این صحنه، به گونه‌ای است که هر خواننده و شنونده‌ای را به تصویرسازی ذهنی واداشته و از چگونگی ماجرا به چرایی آن رهنمون می‌شود.

همچنین نحوه سخنگویی پیامبر اکرم (ص) با مردم به شیوه اقرارگیری از طریق سؤال و جواب، یکی از شیوه‌های بسیار موثر در همراه‌سازی مخاطب با سخنران است.

آن‌گاه که پرسید: «الست اولی منکم من انفسکم؟» و نیز فرا خواندن امام علی(ع) نزد خود و گرفتن دستش و بالا بردن دست امام علی(ع) به شکلی خاص (به‌گونه‌ای که گزارشگران نوشته‌اند دست‌های هردو نفر عمود کامل شده به نحوی که زیر بغل پیامبر پدیدار بود) این در حالی بود که همه حاضران یا بیشتر ایشان علی را می‌شناختند. پیامبر اکرم(ص) می‌توانست پیام الهی را بیان کند و بگوید علی پسر ابوطالب، پسر عمو و داماد من، جانشین من و مولای شماست، ولی با ایجاد یک تصویر ماندگار، امامت امام علی را بر صفحه ذهن‌ ها و جان‌ها نشاند.

مجموعه این نشانه‌گذاری‌هایی که پیامبر اکرم(ص)، هوشمندانه برای رویداد غدیرخم قرارداد، به مانایی و پویایی آن تاثیر شایانی گذاشته است.

سید محسن موسوی - پژوهشگر و استاد دانشگاه / روزنامه جام جم 

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: غدیرخم غدیر سید محسن موسوی پیامبر اکرم گونه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۴۱۵۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری جشن پدر و دختری «خواهر خورشید» در باغ غدیر

مدیر منطقه ۴ شهرداری اصفهان گفت: جشن پدر و دختری «خواهر خورشید» امروز (پنجشنبه) در سالن حکمت باغ غدیر با همکاری کانون فرهنگی بسیج مسجد نورباران برگزار می‌شود.

محسن زمانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا ضمن تبریک فرارسیدن ولادت حضرت معصومه (س) و روز دختر اظهار کرد: برنامه‌های دهه کرامت منطقه ۴ شهرداری اصفهان در سال جاری به دو دسته شامل برنامه‌های مشارکتی و برنامه‌هایی می‌شود که منطقه برگزار می‌کند.

وی با بیان اینکه به‌مناسبت هفته فرهنگی زوان که از محل‌های خیابان سلمان فارسی است، ۳۰ برنامه را تدارک دیدیم، افزود: برنامه‌های تفریحی و فرهنگی همچون جشنواره بازی‌های بومی محلی و پرده‌خوانی که چند برنامه درون یک خانه قدیمی متعلق به یکی از اهالی اجرا می‌شود، پیشینه تاریخی محل بیان و رونمایی از تاریخ شفاهی محل و آئین پخت نان محلی انجام می‌شود، همچنین نمایشی با کمک بسیج محله برای عرض ارادت به خانواده شهدای ساکن محل اجرای می‌شود.

مدیر منطقه ۴ شهرداری اصفهان با بیان اینکه فردا _جمعه بیست‌وهشتم اردیبهشت_ جشن ولادت حضرت رضا (ع) با عنوان «رواق هشتم» در باغ غدیر برگزار می‌شود، تصریح کرد: برنامه‌های مشارکتی با همکاری پایگاه‌های بسیج و مرکز نیکوکاری علی‌ابن‌موسی‌الرضا (ع) از بیست‌وچهارم و تا سی‌ویکم اردیبهشت سال جاری برگزار می‌شود.

زمانی خاطرنشان کرد: در برنامه‌ای با عنوان «رواق خورشید» غرفه‌های خدمات‌رسانی، سلامت و خانواده ویژه کودکان و بزرگسالان بر پا می‌شود، همچنین دو برنامه جشن در سالن حکمت برگزار می‌شود؛ به‌عنوان مثال جشن پدر و دختری «خواهر خورشید» امروز _پنجشنبه بیستم اردیبهشت_ در همان سالن و با همکاری کانون فرهنگی بسیج مسجد نورباران برگزار می‌شود.

کد خبر 752042

دیگر خبرها

  • برگزاری جشن پدر و دختری «خواهر خورشید» در باغ غدیر
  • محبت به اهل بیت (ع) از نعمت های الهی است
  • اشتراکات وثیق شیعه و اهل سنت
  • کنگره جهانی امام رضا(ع) رسانه‌ای برای بیان ظرفیت جهانی شدن سیره و آموزه‌های رضوی
  • جلسه تبیین برنامه های دهه امامت و ولایت برگزار شد
  • برنامه‌های دهه امامت و ولایت تبیین شد
  • استقلال خوزستان وارد کل‌کل با نساجی شد!
  • جشنواره فرهیختگان جوان فردا آغاز می‌شود
  • حضرت ابراهیم یک پیامبر ویژه است
  • آغازهمایش بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای در اصفهان